Grov brottslighet stort problem för Södertälje

2:39 min

Under de senaste åren har kriminella gäng legat bakom flera grova våldsdåd i Södertälje. Enligt en enkät som Radio Stockholm har gjort tycker mer än 150 politiker att de kriminella gängen är ett stort problem för kommunen.

Stölder, inbrott och andra småtjuverier har varit utbrett i Södertälje tidigare enligt Staffan Norberg, kommunalråd för Vänsterpartiet. 

På senare år har han sett en förändring av brottsligheten.

– Den här grova organiserade brottsligheten har hamnat i fokus med utpressning, beskyddarverksamhet och andra sådana här saker som man absolut inte vill ha i ett samhälle dykt upp här.

Under de senaste åren har Södertälje skakats av flera blodiga uppgörelser mellan kriminella gäng. Förra sommaren dödades en fotbollsspelare och hans bror på en illegal spelklubb i Ronna. Morden var kulmen på en period av upptrappat våld mellan de två kriminella gängen Södertäljenätverket och X-team.

När Radio Stockholm i en enkät ställt frågor till politiker i Södertälje om de organiserade kriminella gängen är det tydligt hur de ser på företeelsen.

Av 156 personer som svarat anser 151 att de är ett stort eller mycket stort problem. De allra flesta som svarat, 85 personer, anser att problemet är mycket stort.

Miljöpartisten Jiri Kminek ser så allvarligt på problemet att han övervägt att flytta från staden.

– Jag tycker att det har gått över gränsen som jag kan acceptera för att det ska vara någon sorts fredlig samvaro mellan människor i en stad. Jag kan inte tolerera att gå på gator eller befinna mig i en stad där jag vet att en del människor går tungt beväpnade, säger han.

Men det är så att du har funderat allvarligt på att flytta?

– Absolut. Jag höll på att flytta för ett år sedan, men mina anhöriga ville inte.

I enkäten pekar politikerna ut företagarna som den grupp som framför allt utsätts för brott från de kriminella gängen, till exempel genom utpressning.

Men även föreningsliv och allmänhet påverkas, enligt politikerna. Flera pekar på svårigheten att få folk att anmäla eller vittna om brott där kriminella gäng tros vara inblandade.

– I min omedelbara närhet så vet jag att man inte har anmält grova kriminella brott. Man vågar inte anmäla för man kan bli uppsökt och misshandlad, säger Jiri Kminek.

Staffan Norberg håller med om att räsdlan för att anmäla och berätta är det stora problemet.

– Skulle människor våga berätta så skulle vi, framför allt polisen och skattemyndigheten och andra, kunna lösa de här problemen, säger Staffan Norberg.

Baris Kayhan Maria Blomquist

Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista