"Fängelseplatser är inga problem"

Kriminalvårdstyrelsen vill låta farliga fångar sitta av tid på häkten istället för i fängelse. På Sveriges största häkte, Kronobergshäktet i Stockholm, skulle inte det vålla några större problem.

– Det innebär att ett fåtal fängelseplatser ska inrättas på Kronobergshäktet och på Huddingehäktet. Det rör sig om en handfull för vår del, alltså inte särskilt många, säger Jan Strand, ställföreträdande häkteschef på Kronobergshäktet.

– Vi kan skapa sådana platser med ganska kort varsel, några dagar eller en vecka, säger han.

Mindre avdelningar
Både på häktet och på Kriminalvårdsstyrelsens planerings-enhet tolkas förslaget om att bilda fängelseplatser på häkten som att det ska bildas mindre avdelningar med litet antal platser.

Platserna ska användas när man vill bryta olämpliga konstella-tioner på fängelser eller vid särskild risk för rymningar.

Lediga platser efter semestern
Tidigare i år har Kronobergshäktet varit kraftigt överbelagt, men eftersom många poliser har haft semester så har det inte blivit många brottsutredningar och därmed gripanden. Därför har Kronobergshäktet har i dag ett trettiotal tomma platser.

– Det är inte så många platser det rör sig om, så vi hoppas att vi ska kunna klara det, säger Jan Strand.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista