Bredbandsbolaget tar upp kampen med Telia

Sveriges näst största bredbandsoperatör Bredbandsbolaget köper konkurrenten Bostream. Efter affären kontrollerar Bredbandsbolaget en fjärdedel av de svenska bredbandskunderna och sätter press på marknadsledaren Telia.

– Tjänsteutvecklingen kommer nu gå mycket snabbare i Sverige för nya tjänster på bredbandsnätet. Man kan också vara säker på att utvecklingen av bredband i Sverige kommer att gå fortare tack vare den här affären, säger Bredbandsbolagets vd Peder Ramel.

Efter köpet av Bostream får Bredbandsbolaget drygt en kvarts miljon kunder. När det gäller Bostreams kunder kommer de fortsätta ha samma månadskostnad som tidigare men de kunder som i dag har 2,5 Mbit kommer få en snabbare hastighet utan att behöva betala mer.

En fjärdedel av kunderna
Vad som kommer hända med varumärket Bostream är än så länge oklart. Affären innebär att Bredbandsbolaget närmar sig Telia i storlek. Telia har i dag runt 40 procent av de svenska kunderna. Bredbandsbolaget får efter sammanslagningen 25 procent.

Enligt Peder Ramel kan man tänka sig att köpa ännu fler bolag i framtiden.

– Skulle det vara så att det dyker upp ett intressant bolag till rätt pris kan det nog hända att vi är intresserade av det, säger han.

Positivt resultat
Bredbandsbolaget grundades 1998 som ett projekt inom it-konsulten Framfab under Jonas Birgessons ledning. I dag ägs bolaget av två utländska investmentbolag och av Investor. Ägarna har sedan starten satsat 4,5 miljarder kronor i Bredbandsbolaget och för första gången har man gjort ett positivt rörelseresultat för första halvåret i år.

För Investor innebär affären att man på allvar tar upp kampen med Telia. Via sitt riskkapitalbolag EQT äger Investor också den tredje största bredbandsoperatören i Sverige, ComHem. Hur mycket Bredbandsbolaget fått betala för Bostream är dock hemligt.

Fler blir färre
Peder Ramel tror att den här affären bara är starten på en omstrukturering av hela den svenska bredbandsmarknaden, där det i dag finns över 100 operatörer.

– Jag tror att en mängd av de mindre aktörerna kommer att bli uppköpta av de större, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista