Sexuella övergrepp var inte okända för Örgryte

2:16 min

Örgryte IS kände till anklagelserna om att friidrottstränaren Viljo Nousiainen ska ha begått sexuella övergrepp redan för flera år sedan. Men då gick man inte vidare med informationen. När Patrik Sjöberg i våras berättade om övergreppen hävdade ÖIS att nyheten "slog ner som en bomb".

– Det sa jag för att jag verkligen menade det. Det här var, tro det eller ej, jag glömde ganska snabbt efter att det hade hänt. Min tanke var "okej, då var det sanning i detta ändå", säger Per Crona, tränare och elitansvarig i Örgryte IS.

Det var 2007 som en förälder kom till Per Crona och berättade att hans son blivit utsatt för sexuella övergrepp av Viljo Nousiainen.

– Det lät ju väldigt märkvärdigt för min del, säger Per Crona.

Det han gjorde var att gå till Yannick Tregaro, för att be honom bedöma om det vara något att gå vidare med. Då visste han förstås inte att även Yannick Tregaro blivit utnyttjad. Efter någon dag pratades de vid igen.

– Då sa han att "vi har pratat om det här, du behöver inte oroa dig. Vi har rett ut det här". Då släppte jag det, säger Per Crona.

Det handlar om sexuella övergrepp mot barn. Släpper man en så pass allvarlig anklagelse så lätt?
– Ja. Det var en ganska diffus uppgift. Då går inte jag vidare någon annanstans än till Yannick. Det hade jag nog inte gjort annorlunda i dag.

Yannick Tregaro vill i dag inte kommentera händelsen, utan skriver i ett e-post att han lagt det bakom sig.

När Patrik Sjöberg tillsammans med Christian Skaar Thomassen i april gick ut och berättade att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av sin gamle friidrottstränare uttalade sig Per Crona i flera medier som tränare för ÖIS. Då sa han bland annat att han inte anat någonting, att nyheten slog ner som en bomb och att det var en känslomässig tsunami.

– Det var ingenting i det som jag bluffade. Jag var chockad, kunde inte drömma om det här överhuvudtaget.

Men varför sa du inte som det var? Att du fått veta?
– Det går inte. Jag kunde inte förklara, inte säga namnen på dem som var inblandade.

Camilla Kallin, ordförande i Örgryte IS, vill inte ställa upp på en intervju, men säger att hon har full förståelse för Per Cronas agerande, även om hon tycker att han borde ha tagit det hela vidare.

Sedan allt uppdagades jobbar ÖIS med hur man ska kunna förhindra liknande händelser i framtiden.

När du vet det du vet i dag, vad känner du att du har för ansvar i att inte ha gått till botten med det här?
– Det är inget större problem för mig. Hade Viljo varit livet hade det varit någonting. Då hade jag agerat på ett fullständigt annorlunda sätt, säger Per Crona.

Men hela krishanteringen och den extra kraftsamlingen sker nu. Det kunde ha skett för flera år sedan?
– Ja, det kan man tycka.

Åsa Welander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.