Stärkt opposition trots AKP-seger i Turkiet

2:45 min

Det turkiska parlamentsvalet blev en ny stor framgång för det styrande liberala muslimskorienterade AK-partiet. Men också en tankeställare för framtiden. För trots valframgången i procent räknat minskade partiets makt i parlamentet, samtidigt som delar av oppositionen stärkte sina positioner och nu kan ställa hårdare krav på den nya regeringen.

Det var en beslutsam premiärminister Tajip Erdogan som framträdde i huvudstaden Ankara sent i går kväll inför sina väljare. Men han log inte värst mycket och såg inte heller ut som en vinnare när han talade.

– Väljarna har sagt sitt och nu måste vi söka samförstånd med oppositionen, sa Erdogan.

Partiet hade visserligen åstadkommit ett historiskt valresultat och ökat med drygt tre procent och har nu nästan exakt 50 procent av väljarna bakom sig.

Men genom det något krångliga turkiska valsystemet, med tio procentig spärr för mindre partier som vill in i parlamentet, minskade ändå AK-partiet i fråga om antalet parlamentsplatser. En klar missräkning för regeringspartiet. Det blir därmed svårare för dem att driva igenom viktiga frågor, som till exempel förändringen av den turkiska författningen.

AK-partiets mer nationalistiska framtoning inför valet blev ett bakslag. Inte nog med att partiet misslyckades att försöka få bort det ultranationalistiska MHP från parlamentet, valtaktiken retade dessutom upp minoriteterna i landet. Framförallt den kurdiska, som nu straffade AK-partiet. En hel del av partiets tidigare kurdiska röster gick nu i stället till det prokurdiska blocket BDP (Blocket för fred, demokrati och arbete), som ställer upp i valet med oberoende kandidater. De gick starkt framåt nu.

Sist men inte minst har premiärministern nu fått en stark motkandidat inför det framtida politiska spelet i landet. Det tidigare statsbärande Republikanksa Folkpartiet, CHP, ökade markant med drygt fyra procent. Desutom gynnades CHP, till skillnad från AK-partiet, av valreglerna och fick en rad nya mandat i parlamentet.

Svensk politiker fick fly undan tårgasen

Hans Linde, politiker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

#text=4551215#i Turkiet, Diyarbakir, kommer rapporter om att polis använde tårgas mot människor som firade valframgångar. Svenske riksdagsledamoten Hans Linde hamnade mitt i tumultet.

Vladislav Savic, Antakia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.