Den nye CIA-chefen, Porter Goss, ses som förnyare.

Ny CIA-chef utsedd av Bush

President George Bush har utsett en ny chef för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Det är Porter Goss som sitter för det republikanska partiet i representanthuset.

George Bush framhåller Porter Goss bakgrund som ordförande i representanthusets underrättelseutskott och tidigare CIA-medarbetare.

Underrättelsetjänsten CIA har en längre tid saknat chef. Geroge Tenet avgick ju tidigare i år efter stark kritik mot att CIA inte i tid hade lyckats avslöja attacken den 11 september 2001.

CIA ansvarade också för de vilseledande uppgifterna om massförstörelsevapen i Irak, som låg till grund för USA:s beslut att anfalla Irak.

Porter Goss är från Florida och republikan precis som George Bush. Porter Goss är ordförande i representanthusets underrättelseutskott. Han har också arbetat länge i CIA.

George Bush framhåller att han är förnyare och den rätte att ta ansvar för underrättelseverksamheten.

Redan har kritik kommit från demokratiskt håll i kongressen. Porter Goss anklagas för att vara alltför inblandad med det gamla CIA som ju fått så mycket kritik. Och det ifrågasätts också hur mycket av förnyelse som han kommer att genomföra.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista