Kravallerna i Göteborg den 15 juni 2001. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Ask vill inte utvärdera lag om maskeringsförbud

Brottet kan ge böter eller fängelse
1:32 min

Bara sju personer har dömts enligt lagen om maskeringsförbud som infördes för fem och ett halvt år sedan. Justietieutskottets socialdemokratiska ordförande Kerstin Haglö säger till Svenska Dagbladet att hon vill att lagen utvärderas, men justitieminister Beatrice Ask ser inget skäl till det just nu.

– En utvärdering ska nog göras mer seriöst än att bara tycka till lagen var ju viktig när den kom till. Det var bra att det kom till ett maskeringsförbud så att man kunde stävja en del tendenser till oseriösa demonstrationer och aktiviteter, säger justitieminister Beatrice Ask.

Sedan den 1 januari 2006 är det förbjudet att täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation under demonstrationer. Lagen gäller så länge det finns risk att den allmänna ordningen störs vid demonstrationen. 

Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Men hittills har lagen bara lett till sju fällande domar. 

Lagen kom till efter kravallerna i Göteborg 2001 och det var socialdemokraterna som genomdrev den tillsammans med Fp och Kd.

Moderaterna ville gå då längre och att det skulle vara brottsligt att maskera sig under demonstrationer även när det inte förelåg risk för ordningsstörning. Nu vill Socialdemokraterna enligt svenska dagbladet alltså att lagen utvärderas, men enligt Betarice Ask är det här ingen prioriterad fråga.

– Vi har inte haft anledning att ta ställning till att vare sig ompröva beslutet eller vår egen inställning och dessutom ändras det över tiden. Man måste veta att polisens förmåga att arbeta med ordningsstörningar har också utvecklats och man söker nya metoder. Man kan inte allts skruva tillbaka klockan och fundera över om det hade varit bättre om vi gjorde si eller så. Vi måste alltid utgå ifrån nuläget och det gäller också de här frågorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".