Danmark protesterar mot irakiskt dödsstraff

I söndags återinförde Iraks interimsregering dödsstraffet i Irak. Som ett resultat har Danmark beslutat att deras styrkor i Irak inte ska överlämna irakiska fångar till myndigheterna.

Redan tidigt i somras när det stod klart att Iraks nya provisoriska regering planerade att återinföra dödsstraffet underströk EU-ländernas samlade utrikesministrar att de var emot dödsstraffet under alla omständigheter.

Danmark, ett av de få EU-länder som deltar med trupp i Irak, omsätter nu motståndet i praktiken med sitt beslut att inte lämna över irakiska fångar till landets myndigheter.

Amerikanska fångar riskerar livet
Eftersom danskarna för närvarande inte håller några fångar stannar dock åtgärden vid en opinionsyttring. De amerikanska styrkorna däremot håller omkring 6 000 fångar i Irak och det amerikanska försvarsdepartementet har meddelat att det återinförda dödsstraffet inte har någon inverkan på USA:s handlande.

Trots att det var den amerikanska ockupationsmakten som upphävde dödsstraffet i Irak är det ett okänt antal irakier i amerikansk fångenskap som därför kan komma att riskera dödsstraff, även om det är oklart om huruvida dekretet kan tillämpas retroaktivt.

Den oklarheten gäller även Saddam Husseins öde den dag den störtade tyrannen kommer att ställas inför rätta.

En kluven regering
Brott som mord, kidnappning, narkotikahandel, våldtäkt och terroristhandlingar kan medföra dödsstraff enligt beslutet, som även väckte vånda hos många i den irakiska interimsregeringen.

Människorättsministern Bakhtiar Amin med ett förflutet i Sverige kämpade mot dödsstraffet under decennier i exil och säger att dagen det återinfördes var den svåraste i hans liv, men att det instabila läget i Irak kräver extraordinära åtgärder.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista