Lättnader i skuldsaneringslagen

Det ska gå snabbare att få skuldsanering. Det föreslås i en utredning som lämnades till justitieminister Thomas Bodström under tisdagen.

– Det innebär att de snabbare kommer till ett beslut om skuldsanering genom att ansöka om skuldsanering hos kronofogden, utan att först göra ett eget försök och ansöka hos sina borgenärer, säger regeringens utredare Ralf G Larsson.

Lång väntetid
Tidigare har de som varit i behov av skuldsanering först själva fått försöka komma överens med den de är skyldiga pengar om hur skulderna ska saneras. Många banker och företag har sagt nej till skuldsanering och då har ärendet gått vidare till tingsrätten.

Det här har dragit ut på tiden. Nu föreslår istället regeringens utredning att kronofogden ska få ta beslut om skuldsanering.

Det kommer förhoppningsvis att skynda på processen med upp till fyra månader.

Det är bra om det går snabbare tycker Ralf G Larsson.

– Den som har levt med stora skulder under många år mår väl av att det kommer snabbare besked om skuldsanering. Det är en stor ovisshet och det är jobbigt att gå med dessa skulder år efter år.

Kommer inte kosta bankerna något
Enligt Ralf G Larsson kommer den nya skuldsaneringslagen inte kosta bankerna och företagen några pengar. Han tror inte heller att fler än i dag kommer att få skuldsanering.

Skuldsanering innebär att den som inte klarar sina skulder under fem års tid får lämna ifrån sig alla inkomster som överstiger existensminimum, sen skrivs alla skulder av.

I dag får omkring 3 000 personer sina skulder sanerade varje år.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista