Byggboom av lyxlägenheter i Kabul

2:38 min

Flotta lägenheter i miljonklassen säljs innan de ens är färdigbyggda. Skyskrapor tävlar om att vara högst och exklusivast. Det låter kanske som USA eller Dubai, före fastighetskrisen. Men det är också realiteten i dagens Kabul, Afghanistan. Även om en stor majoritet av afghanerna förblir fattiga så finns det gott om pengar i den afghanska ekonomin, och det har lett till vad en del fruktar är en växande fastighetsbubbla.

Det är full aktivitet på en byggarbetsplats i Kabul, där man bygger ett bostadsområde med lyxlägenheter.

– Här kommer det att finnas shoppingcentrum, småbutiker, en park, moskéer, och lekplats för barnen, säger fastighetsmäklaren Hamid Popal och tittar ut över den vidsträckta byggarbetsplatsen.

Lägenheterna som kommer att vara klara i höst kommer att kosta runt 950 dollar per kvadratmeter, eller runt 6 000 kronor kvadratmetern.

Just det här området ligger lite i utkanten av Kabul, norra delen. Lägenheter mitt i centrum kan kosta mer än det dubbla per kvadratmeter.  Hamid Popal berättar att kunderna kommer från alla etniska grupper. Det är pashtuner, hazaras, tajiker och uzbeker och andra.

– Köparna verkar inte ha något emot att leva tillsammans i ett sådant här modernt bostadsområde, säger han.

Det pågår en verklig byggboom runt om i Kabul. Bland det som byggs just nu finns 26 våningar höga tvillingskyskrapor och flera andra luxuösa bostadshus som byggherrarna säger kommer att ha samma kvalitet och utrustning som motsvarande byggnader i exempelvis Dubai.

Det är få som hade förutspått en sådan byggboom för några år sedan i Afghanistan, ett av världens fattigaste länder. Men det finns mycket pengar i ekonomin här. En del kommer från utländskt bistånd. En del är afghaner i utlandet som investerar i hemlandet. En del kommer också från den lönsamma opiumbranschen.

Fastighetsmäklaren Hamid Popal medger att han är orolig för att det kan vara en bubbla på väg att bildas och att priserna kan komma att rasa också här i Kabul, som vi sett i USA och Dubai.

– Men de flesta kunderna verkar inte  oroa sig särskilt mycket över prisfall.

Vi går in i kontoret, där flera kunder bläddrar i prospekt och tittar på våningsritningar.

– Jag gillar det här området. Det verkar komfortabelt och kommer att ha alla moderna bekvämligheter, säger lägenhetsspekulanten Abdul Razak.

– Priset per kvadratmeter är lite högt, men jag ska försöka få lite rabatt, säger han.

Nils Horner, Kabul

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista