Arbetslösheten var 6,1 procent i juni.

Arbetslösheten ökar i nästan hela landet

Under tisdagen kom dyster statistik över arbetslösheten i Sverige. I juli var 6,1 procent av arbetskraften öppet arbetslösa, och det är den högsta siffran på flera år. Arbetslösheten ökar i nästan hela landet.


Christian Sjöström har studerat politik i London. Nu söker han jobb i Stockholm, men tror att det blir svårt att hitta en fast anställning.

– Jag tror att det går att få en praktikplats ganska så lätt men att få ett fast år tar nog minst några månader.

Vad kan du tänka dig göra under tiden? 

– Ja, kanske ta ett enklare jobb. Jobba i butik medan man söker, säger han.

Värst i Norrbotten
Arbetslösheten ökar i nästan hela landet. I Stockholm är 5,8 procent av arbetskraften öppet arbetslös, eller i åtgärder. Det är lägst i landet, men en ökning med nästan en procentenhet på ett år.

Värst är läget i Norrbotten, där motsvarande siffra är 12,7 procent. I hela landet var 6,1 procent öppet arbetslösa i juni. Man får gå tillbaka till 90-talet för att hitta en lika hög siffra.

Detta trots att de svenska exportföretagen upplever en stark konjunktur.

En av förklaringarna är att företagen med hjälp av IT och andra rationaliseringar klarar att producera mer, utan att behöva anställa fler.

Företagen har kapacitet
Hans Karlsson, som är arbetslivsminister, är övertygad om att jobben så småningom kommer.

– Ja, det kommer nya jobb. Det är inte ödesbestämt att vi kommer få evig tillväxt utan arbeten. Däremot kommer jobben senare. Företagen har kapacitet att klara sin efterfrågan utan att anställa, säger Hans Karlsson.

Inte förrän under nästa år räknar Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, med att arbetslösheten i Sverige ska minska. Då tror Anders L Johansson att konjunkturuppgången ska ge kommuner och landsting bättre ekonomi, så att de ska kunna börja anställa igen.

– Svensk industri och svenskt näringsliv har en väldigt bra produktivitet jämfört med andra OECD-länder. Det leder till ökade marknadsandelar, nya orderingångar och så småningom slår det också igenom på kommuner och landsting som får bättre ekonomi och det kommer ge sysselsättning, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista