Gideon Levy om Hamas försoningsavtal

1:40 min

I dag är det fyra år sedan Hamas tog makten över Gaza och för drygt två månader sedan skrev organisationen på ett försoningsavtal med ärkefienden Fatah på Västbanken. Den regeringskritiske israeliske kolumnisten Gideon Levy, som just nu är på Sverigebesök, är inte säker på att avtalet kommer verkligen att leda till en försoning.

– Försoningsavtalet mellan Fatah och Hamas är stort med tanke på hur mycket blod som har spillts mellan dom två grupperna, men jag är inte säker på att det kommer att fungera, säger Gideon Levy.

Efter fyra års fiendskap skrev Fatah och Hamas i början av maj på ett avtal om att bilda en gemensam regering och bereda vägen för val inom ett år.

I september är det tänkt att de båda partierna tillsammans ska gå till FN för att få ett erkännande av en palestinsk stat.

Om detta skulle ske så skulle Israel få svårare att argumentera för att det inte finns en enad palestinsk partner att förhandla med, säger Gideon Levy.

Hamas kanske inte är så populära i Gaza, men de är etablerade.

Gideon Levy menar att Israel måste acceptera att Hamas kan komma att behålla makten i Gaza under många år framöver.

Med Mubaraks fall i Egypten förlorade Israel sin trognaste vän i arabvärlden, och nu ställs landet inför många nya frågor, säger Gideon Levy.

Som hur man ska stödja de arabiska folken i deras krav på demokrati, när landet bedriver en ockupation på sin egen bakgård.