Arafat ovillig att lämna över makt

Trots ett växande missnöje med det palestinska styret, och utlovade reformer, är president Yassir Arafat fortfarande ovillig att släppa ifrån sig makt.

Det säger missnöjda palestinska parlamentariker efter två möten med presidenten under tisdagen.

Mötena ägde rum i den palestinska myndighetens högkvarter i Ramallah och enligt parlamentskällorna går Arafat endast med på att låta premiärminister Ahmed Quaray utse ministrar i kabinettet. Arafat har pressats hårt den senaste tiden att genomföra skrivna och utlovade reformer i verkligheten. Nästan inget har ännu skett.

Korrupt styre
Arafat är motvillig till att dela med sig av makten inom myndigheten och hans styre anklagas för att genomsyras av svågerpolitik och korruption. Han har även motstått påtryckningar utifrån att reformera. Senast i raden är Egypten, som vill att han släpper viss kontroll över säkerhetstjänsterna, inför Israels tillbakadragande i Gazaremsan nästa år.

Han har via ombud erbjudit två av hans mest uttalade kritiker kabinettsposter. Det handlar om Mohammad Dahlan och Samir Mashrawi, två nyckelfigurer bakom de våldsamma protester som skakade Gaza förra månaden. Dahlan ses allmänt som en möjlig efterträdare till Arafat och Mashrawi är det regerande Al Fatahs ledare i Gaza.

Möjligen kan det ses som ett försök att dämpa det starka missnöjet med den palestinska myndigheten på Gazaremsan.

Kritisk rapport
Reformförhandlingarna kommer också i skuggan av en intern palestinsk rapport, som blev känd idag och som ger svidande kritik för Arafats sätt att hantera de senaste månadernas oroligheter. Rapporten pekar på att kaoset till stor del beror på bristen på tydliga politiska beslut från ledningen och att myndigheten styrs med traditionella klanstrukturer.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista