Tetra Pak riskerar miljardböter

Förpackningsföretaget Tetra Pak riskerar att få böta närmare en miljard till det italienska konkurrensverket IAA för att ha kringgått ett förbud om uppköp av ett italienskt förpackningföretag.

För över tio år sen förbjöd det italienska konkurrensverket IAA Tetra Pak att köpa det italienska företaget Italpack. Dominansen skulle bli för stor. Men både före och efter detta beslut har Italpack varit underleverantör till Tetra Pak.

I rollen som beställare har Tetra Pak haft för stor kontroll över sin underleverantör, hävdar nu det italienska konkurrensverket.

Bötesbeloppet på nära en miljard svenska kronor motsvarar fem procent av Tetra Paks omsättning på kartongprodukter i Europa.

Tetra Pak avfärdar IAA:s anklagelser, säger Jörgen Haglind, Informationsdirektör på Tetra Pak. Han säger att Tetra Pak ska överklaga beslutet.

                                          Brita-Lena Ekström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista