Sommarens andra räntehöjning i USA

Uppdaterad 06:00
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde på tisdagskvällen styrräntan för andra gången den här sommaren.

Höjningen var väntad och spekulationer om en långsammare räntehöjningstakt framöver fick börserna världen över att stiga.

Färre jobb än väntat
Federal Reserve skickade ett budskap till markanden när de valde att höja styrräntan, trots att det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet i fredags presenterade överraskande svag statistik.

Mycket färre arbetstillfällen skapades i USA under juli än vad analytiker och ekonomer hade trott och det är ett tecken på en konjunkturnedgång.

En enig centralbank höjde ändå räntan med en kvarts procent, eller 25 räntepunkter, till 1,5 procent. Det kan betyda att bankens styrelseledamöter inte är så oroliga för att den ekonomiska återhämtningen håller på att komma av sig.

Optimistisk om framtiden
Federal Reserve motiverar sitt beslut med att centralbanken ser fortsatt optimistiskt på konjunkturen och att ekonomin verkar redo att expandera snabbare framöver.

Centralbankens ordförande Alan Greenspan har tidigare sagt att de två senaste månadernas svaga ekonomiska utveckling bara är en tillfällig svacka, och att den beror på det höga oljepriset.

Rekorddyr olja
Oljepriset steg igår till en ny rekordnivå, ett tag låg priset över 45 dollar per fat, det högsta priset på över 20 år.

Det är andra gången i sommar som centralbanken höjer räntan för att hålla inflationen under kontroll, men analytikerna tror nu att de inte kommer att höja räntorna i samma takt framöver. Det fick både Dow Jones index och Nasdaq att sluta uppåt.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista