Amerikansk styrränta höjs

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde den amerikanska styrräntan på tisdagen. Höjningen var väntad men spekulationer om en långsammare räntehöjningstakt framöver har fått börserna världen över att stiga.

Federal Reserve höjde räntan med en kvarts procent, eller 25 räntepunkter till 1,5 procent, trots att det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet i fredags presenterade överraskande svag statistik.

Färre arbetstillfällen skapades i USA under juli än vad analytiker och ekonomer hade trott och det ses som ett tecken på en konjunkturnedgång.

Tecken på optimism
Att en enig Centralbank ändå höjer räntan kan ses som att bankens styrelseledamöter inte är särskilt oroliga för den här nedgången i ekonomin.

Federal Reserve ser fortsatt optimistiskt på konjunkturen och banken motiverar räntehöjningen med att ekonomin verkar redo att expandera snabbare framöver.

Höjs för andra gången
Centralbankens ordförande Alan Greenspan, har tidigare sagt att konjunkturnedgången de senaste två månaderna bara är tillfällig, och att den beror på det höga oljepriset.

Det är andra gången i sommar som Centralbanken höjer räntan för att hålla inflationen under kontroll, men analytikerna tror nu att räntorna inte kommer att höjas i samma takt framöver.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista