Bristande psykiatrihjälp för asylsökande i Norge

I Norge är många starkt kritiska till hur psykiatrin fungerar för flyktingar med problem. Debatten har väckts efter att en psykiskt sjuk man gick bärsärkargång på en spårvagn i Oslo i förra veckan och dödade en person.

En granskning som ett tv-program på NRK har gjort visar stora brister i tillgången till hjälp för asylsökande.

I förra veckan knivhögg en man med flyktingbakgrund en person till döds och skadade fyra allvarligt. Händelsen har gjort att en rad missförhållanden inom psykiatrin hamnat i ljuset.

Flyktingar får ingen hälsokontroll
En genomgång som NRK har gjort visar att tio personer har blivit dödade av asylsökande de senaste fyra åren i Norge.

Björn Guldvåg som är chef vid den statliga social- och hälsomyndigheten, Helsedirektoratet, är orolig.

– Det är ett hög siffra. Det gör att jag liksom många andra är bekymrade över om hälsovården för flyktingar och asylsökande fungerar tillräckligt bra, säger han.

Upplevelser av tortyr och krig är huvudorsaker till att många mår psykiskt dåligt. De flesta norska kommuner kontrollerar dock inte hur flyktingarna mår psykiskt när de kommer till landet, visar NRK:s granskning.

Skadar sig själva
Det händer att sjuka personer måste skada sig själva eller någon annan innan de får hjälp.

En flykting berättar så här för NRK om varför han kastat stora stenar mot personalen på mottagningen och krossat deras bilfönster.

– De är norska agenter som är ute efter mig, säger han.

Mannen har en rad våldshändelser bakom sig. Han lever i en krigsvärld och ledaren för mottagningen säger att sjukvården inte törs ta emot honom.

– Det är helt omöjligt. Han är ett bra exempel på en person ur en kategori av sjuka människor som psykiatrin inte klarar av att ta emot eftersom de helt enkelt är rädda, säger Björn Guldvåg.

Myndigheter lovar bättring
Tv-programmets granskning visar att psykiatrivården ofta hävdar att den inte har tillräcklig kompetens för att ta emot flyktingar.

I andra fall sänds flyktingarna tillbaka till asylmottagningarna för att de inte talar norska.

Vakter på mottagningarna måste i vissa fall istället övervaka sjuka personer dygnet runt.

Den norska regeringen ligger långt efter sitt mål om att förbättra tillgången till psykiatri för asylsökande. Nu lovar myndigheterna dock en rad snabbåtgärder med anledning av mordet på spårvagnen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista