Fångar kan planera brott via brevväxling

Uppdaterad 12:55
Det är inte tillåtet att kontrollera alla brev som skickas till eller från fångar och det är en av anledningarna till att anstaltspersonal sällan läser igenom internernas brevväxling, enligt Kriminalvårdsstyrelsen.

Ekots granskning visar att det är ovanligt eller mycket ovanligt att personalen på fängelserna läser igenom brev som skickas från eller till interner.

– Huvudskälet är naturligtvis att vi inte har lagstöd för att läsa igenom brev, annat än om vi har en konkret misstanke. Ett annat skäl till att vi inte läser särskilt mycket är att vi inte tror att brev är den huvudsakliga kommunikationsvägen när man planerar brott. Det är helt enkelt ett alldeles för långsamt medium för att göra sådant.

Mobiltelefoner prioriteras
Även om Kriminalvårdsverket lyckas störa ut illegala mobiltelefoner kommer alltså interner även i framtiden kunna planera flykter via brevväxling.

– Jag ser det som försvårande för oss alldeles självklart, men jag tycker också att vi måste väga de kommunikationskanaler som finns mot varandra och prioritera vår jakt mot de kommunikationsmöjligheter som vi tycker är viktigast.

– Vi har inte hur mycket tid som helst att kontrollera hur mycket som helst. Telefonerna är överlägset allvarligast, breven är viktiga, men helt klart av sekundär betydelse i det här fallet, säger Christer Isaksson.

Ekot har talat med de nio anstalter som har de farligaste fångarna och den högsta säkerhetsklassen. Det visar sig att de intagna har många olika möjligheter att planera en flykt med hjälp av kontakter utanför anstalten.

Brev läses sällan
Det enklaste sättet är att skicka ett vanligt brev. Endast på säkerhetsavdelningarna på Hall och Kumla läses posten regelbundet igenom. I övrigt svarar de säkerhetsansvariga på anstalterna att inkommande brev läses sällan eller ganska sällan.

– Det krävs ett särskilt beslut för att läsa brev, så det är ganska ovanligt. Man får skicka hur mycket brev man vill, säger Anders Ekström, kriminalvårdschef på Norrtäljeanstalten.

Flyktplaner via brev
När det gäller brev som skickas ut från anstalten är kontrollen ännu sämre. Samtliga nio anstalter säger sig läsa breven mycket sällan eller nästan aldrig.

– De brev som de skickar ut läser vi sällan, det kan hända någon gång per år, säger Göran Ländin, säkerhetsansvarig på Hällbyanstalten.

Då är det inga större svårigheter att skicka ut flyktplaner via brev?

– Nej, om man vill det så kan man.

Kontrolleras efter knark
När ett brev kommer till en intern kontrolleras det normalt endast i jakt på förbjudna föremål, knark och pengar, men det finns kryphål även här.

Brev från myndigheter och advokater får endast granskas om det finns en särskild misstanke. Samtliga anstalter vittnar om att det här utnyttjas av kompisar till intagna som kommit över kuvert från myndigheter.

Kontrollerar med avsändaren
Vissa anstalter tvingar därför fångarna att öppna breven i närvaro av personal och de får inte ta med sig breven upp till cellen. Andra säger sig alltid ringa upp myndigheten för att kontrollera.

På fängelserna i Malmö, Österåker och Hällby finns inget system för att försäkra sig om att någon inte använt sig av ett myndighetskuvert för att skicka in olagliga föremål eller information.

– Om man har misstankar om att det inte stämmer så kan man ju kolla med avsändaren om den har skickat något, eller så kan man öppna det tillsammans med den intagna. Det sker kanske ett tiotal gånger per år, säger Göran Ländin.

Får ringa godkända nummer
Det finns också andra sätt att enkelt få ut budskap eller flyktplaner till sina medhjälpare utanför anstalten, även om man kommer åt problemet med brev och mobiltelefoner.

De flesta interner har rätt att ringa vanliga telefonsamtal till ett antal godkända nummer. Har numret godkänts finns ingen möjlighet att ta reda på om det är rätt person som svarar. Samtalen får heller inte avlyssnas.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se
Sanna Wiberg
sanna.wiberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".