Räntehöjning påverkar inte svensk ekonomi

Den amerikanska räntehöjningen får ingen omedelbar effekt på svensk och europeisk ekonomi.

Bostadsräntorna ändras inte och varken aktiesparandet eller sysselsättningen kommer att direkt påverkas. Den slutsatsen drar flera svenska ekonomer efter tisdagskvällens besked att USA för andra gången i sommar höjer sin viktigaste styrränta.

– Jag tror att den får ganska små effekter, det är bara en kvarts procents höjning och marknadsräntorna går inte upp någonting på det här. Det säger Jan Häggström som är chefekonom på Handelsbanken.

Blygsam höjning
Höjningen var väntad och redan intecknad, det vill säga marknadsräntorna världen över har redan gått upp svagt. Börserna likaså.

Höjningen var blygsamma 0,25 procentenheter, alltså upp till 1,5 procents ränta i USA. Fortfarande är alltså räntan lägre i USA än i Europa.

Men på lite sikt kommer det som nu händer i USA att påverka oss i Sverige.

– En sak är viktig och det är att när USA drar upp räntorna så påverkar det också värdet på dollarn och det är en positiv faktor för Europakonjunkturerna och för Sverige.

– Vi har många dollarberoende företag och dollarns värde påverkar vinstutvecklingen i Europa och i Sverige. Den svaga dollarn har hållit tillbaka den europeiska expansionen under det gångna året, säger Jan Häggström.

Ekonomi i olika faser
Amerikansk och europeisk ekonomi hänger visserligen ihop, men befinner sig i olika faser.

– Sverige och Europa ligger lite efter i konjunkturfasen; två till tre kvartal efter USA. Därför ska vi räkna med att tillväxten fortsätter att skjuta fart i Europa medan den faktiskt kan plana ut och börja bromsa in i USA, säger Jan Häggström.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista