Spricka mellan interner och Kris

Uppdaterad 12:16
Debatten om förhållandena på landets anstalter har lett till en spricka mellan fångarna och organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället.

56 fångar på Hall har skickat ett brev till Kris, där de kritiserar Kris uttalanden i media efter den uppmärksammade rymningen från anstalten.

Uppmanar till bojkott
Fångarna som skrivit brevet uppmanar landets interner att bojkotta Kris och organisationen ställer därför in alla besök på landets häkten och fängelser tills vidare.

– För det första så handlar det om två personers uttalande i tv och tidning om deras upplevelse av kriminalvård. De framför inte Kris åsikt utan de framför ju sin egen åsikt och talar ur egna erfarenheter. Därför reagerar vi väldigt starkt på att man uppmanar fångarna i Sverige att bojkotta Kris, säger Christer Karlsson, förbundsordförande i Riksorganisationen Kris.

Företräder inte fångars åsikter
Hallfångarnas brev till Kris handlar om ett par av medlemmarnas uttalanden om att det är lätt att smuggla in saker på fängelserna. Hallfångarna skriver i brevet att Kris inte företräder fångarnas åsikter och att organisationen inte gjort fångarnas situation bättre.

Krister Johansson är sekreterare i fångarnas förtroenderåd i Halls A-hus och han är den som står bakom brevet. Till nyhetsbyrån TT säger han att Kris inte har någon aning om det kaos fångarna lever i inne på fängelserna och att de som skrivit brevet inte vill att Kris ska uttala sig i deras namn.

I brevet, som också har skickats till fångarnas förtroenderåd vid alla landets fängelser, uppmanar fångarna på Hall andra interner att höja sina röster mot Kris och istället vända sig till det nybildade Förtroenderådens Riksorganisation.

Stoppar alla besök
Kris väljer därför nu att stoppa alla sina besök på fängelserna och häktena tills fångarna har valt sida.

– Vi vill ju se om det nationella förtroenderådet har fångarnas förtroende, om fångarna gör som de vill, eller om de har en egen åsikt och tycker att Kris är bra och fortfarande vill ha oss inne på anstalterna. Därför har vi ställt frågan till förtroenderåden på våra anstalter om de har lust att ha Kris kvar inne och i så fall får de höra av sig till oss.

Känner ni er hotade?

– Inte fysiskt hotade men organisationen som sådan är ju attackerad, säger Christer Karlsson.

Ekot har sökt fångarna på Hall för en kommentar, men inte lyckats.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".