Turkiets nya författning är på gång

2:27 min

Valresultatet i Turkiet öppnar för en ny samförståndspolitik. Det säger tidigare generalkonsuln och Turkiet-experten Ingmar Karlsson. En kärnfråga är hur Turkiets nya författning ska se ut. Där finns ett förslag som nu kan komma att plockas fram.

– Vad som inte har kommit fram alls i debatten är att det faktiskt finns är färdig utarbetad konstitution som gjordes som landets två ledande författningsregister för några år sedan. Men den lades i en låda eftersom man inte kunde enas om den. Man har därför redan ett utgångsläge att förhandla om. En författning som tillgodoser alla krav som EU har på Turkiet, säger Ingmar Karlsson.

Vad innebär detta för Turkiet?

– Det är framförallt ändringar som gör att man erkänner att det här är ett samhälle som inte bara består av turkar utan också minoriteter. Det finns en paragraf att turkiska är det enda tillåtna språket.

Premiärminister Erdogans parti AKP fick inte två tredjedelars majoritet, som krävdes för att på egen hand formulera den nya författningen. Istället väntar nu förhandlingar med det prokurdiska partiet, BDP, och det sekulära oppositionspartiet CHP,  och det kan ta tid.

– Jag tror inte att det kommer att gå så snabbt men osäkerhetsfaktorerna är dels hur förhandlingsvilliga de kurdiska delegaterna är och sedan hur förhanlingsberedda CHP är. Det behövs någon sorts turkisk Saltsjöbadsanda helt enkelt.

En fråga som den nya regeringen måste ta ställning till är förhållandet till Syrien  - där Turkiet har en unik hållhake.

– Det enda påtryckningsmedel som någon har på den syriska regimen som är konkret är Turkiet i vattenpolitiken. Eftersom hela den syriska jordbruksekonomin är beroende av vattnet från EU så kan Turkiet stänga kranen och det hotade de att göra under nittiotalet vilket tvingade Syrien att slänga ut PKK-ledaren ur landet.

I vilket läge tror du att de stänger kranen nu?

– Då måste det bli en oerhört desperat situation.

Tidningskrönikan: Om valet i Turkiet

#text=4554012#handlar om Turkiet. Frågan som flera av landets ledarskribenter funderar över är vad resultatet av söndagens parlamentsval betyder för landets framtid. Krönikör: Birgitta Johansson.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.