Grekisk manifestation för döda arbetare

I samband med byggena inför OS i Aten har långt fler byggnadsarbetare dött jämfört med tidigare olympiska spel. På tisdagskvällen höll grekiska fackföreningar en känsloladdad manifestation för de döda arbetarna framför parlamentet i staden.

Som Ekot tidigare har berättat skiljer sig de officiella och inofficiella dödssiffrorna åt, men någonstans mellan 11 och 19 arbetare har dödats jämfört med en inför OS i Sydney.

Rader av vita kors
Flera hundra personer står tyst samlade framför två rader med vita kors. Ett kors för varje död byggnadsarbetare. Namnen på de döda läses upp ett efter ett.

– Vi vill berätta för hela världen att de här arbetarna är hjältar och måste bli ihågkomna, säger den oberoende parlamentsledamoten Liana Kanelli som är djupt engagerad i byggnadsarbetarnas öden.

Usel säkerhet
Hon presenterar mig för en haltande man i 40-årsåldern. Han heter Mehmed Kastrati och berättar att han skadade sig under arbetet med Atens nya snabbspårväg förra året.

Han fick en tung järnkonstruktion över benet som knäcktes vid knäet. Han vittnar om långa arbetstider och usel säkerhet på bygget.

Kräver kompensation
Enligt Liana Kanelli är det den dåliga arbetsmiljön i tillägg till stressen för arrangörerna att hinna bygga klart arenorna i tid som gjort att många arbetare dött och skadat sig.

Hon kräver nu att de dödas familjer ska få kompensation och de ansvariga straffas. Att vara helt ansvarslös inför mänskligt liv är barbariskt, säger hon.

Klas Wolf-Watz, Aten
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista