Utförsäkringarna fortsätter efter SD:s svängning

Utförsäkringarna ur sjukförsäkringen kommer att fortsätta, trots de rödgröna partiernas krav på motsatsen. Sverigedemokraterna sätter nämligen stopp för den delen av förslaget.

Som Ekot rapporterade förra veckan drabbades regeringen av ett bakslag när oppositionen kom överens om ändringar i sjukförsäkringen. 

Sverigedemokraterna stödjer två av kraven, men har nu alltså bestämt sig för att inte ge sitt stöd åt förslaget att stoppa utförsäkringarna av dem som har varit sjuka i två och ett halvt år, enligt riksdagsledamoten Erik Almqvist.

– Vi ser en stor risk med att man återgår i ett system där folk hamnar i permanent utanförskap genom sjukförsäkringen. Då ser vi hellre att man i stället tittar på hur man kan göra ytterligare undantag från huvudregeln, så att människor inte riskerar att hamna mellan stolarna som man har gjort idag, säger han till Ekot.

Däremot ställer partiet upp på kravet att stoppa den prövning mot hela arbetsmarknaden som sker när någon har varit sjukskriven i ett halvår.

Dessutom är hela oppositionen överens om att de så kallade nollklassade, som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, ska få tillbaka den ersättning de hade innan de utförsäkrades.

Regeringen har i vintras föreslagit att de nollklassade ska få en egen sjukpenning, men Miljöpartiets Gunvor G Ericson säger att det förslaget är otillräckligt.

– Ja, det är på en väldigt låg nivå till en grupp som redan har det ekonomiskt svårt. Mest akut är att se till att de som har blivit utförsäkrade, och som nu hamnar på noll, kan få behålla den ersättning som de har haft.

Oppositionen har kommit överens om att snabbehandla de två förslag som man har enats om. Därmed kommer riksdagen att hinna klubba det nya kravet på regeringen före sommaren.

Att verkligen genomföra förändringarna är dock upp till regeringen. Gunvor G Ericson förväntar sig att förslagen finns med i höstbudgeten.

– Jag hoppas verkligen att regeringen tar riksdagen på allvar. Det är en minoritetsregering och vill man få igenom förslagen är det viktigt att man ser till att man har det stöd som behövs i riksdagen.