Antal dödade i trafiken ökar kraftigt

Allt fler blir dödade i trafiken, det visar preliminära siffror från Trafikverket som SVT tagit del av. Enligt undersökningen omkom 113 människor på vägarna från januari till och med maj månad, vilket innebär en ökning på 33 procent jämfört med samma period under förra året.

Dödsolyckorna på de svenska vägarna har varit fler under årets första fem månader än under samma period under förra året.

Från januari till och med maj i år har totalt 113 människor omkommit, visar preliminära siffror från Trafikverket.

Under samma period förra året omkom totalt 85 i trafikolyckor. Detta innebär en ökning med 33 procent, skriver SVT på nätet.

– Om de här siffrorna stämmer så handlar det om att 100 personer fler kommer att dö i trafiken i år jämfört med förra året. Det är en stor förändring, säger Jan Sandberg, vd för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande NTF, till SVT.

Trots att det blivit fler fordon på vägarna under de senaste åren har ändå utvecklingen i trafiken varit positiv.  

År 2000 var det totala antalet döda i trafiken 591 – detta kan jämföras med siffrorna för 2010 som visar totalt 266 dödsoffer i trafiken, visar siffror som SVT tagit fram. Men nu kan alltså den positiva trenden ha stoppats.

-- Vi måste se till att ansvariga politiker redan i dag börjar jobba med att få trafikanterna att förstå att det är deras beteende som avgör om det blir olyckor eller inte, säger Jan Sandberg på NTF.

Kalle Wiklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.