Finland blir mindre beroende av Nokia

Finland har blivet allt mer beroende av Nokia. Men i år har Nokia börjat gå sämre. Å Nokias betydelse för Finlands ekonomi kommer att minska i framtiden menar forskare.

Nokias betydelse för finlandsekonomi är enormt stor. Till exempel står Nokia för 20 procent av exporten och representerar 4 procent av Finlands BNP. De finns inget annat land i OECD där ett bolag spelar en så stor roll som Nokia.

Nokia ger Finland inte bara jobb och exportintäkter utan även kunskap. Nokia står för nästan hälften av Finlands totala forskning. Men I år har vinstmaskinen Nokia börjat hacka och nu bidrar Nokia inte alls till Finlands ekonomiska tillväxt berättar Pekka Ylä-Antilla, forskningschef på Forskningsinstitutet för finsk ekonomi.

-Nokias bidrag till Finlands ekonomi är inte så stor. Den är nära noll nu. Åren som vi hade i slutet av 90-talet kommer inte tillbaka.Nokia kommer inte att expandera mer i Finland utan utomlands å bidrar därför alltså inte till Finlands tillväxt. Så Nokias betydelse för finsk ekonomi kommer att vara mindre än den är just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".