Tuffa tider för SAS

Hårt ekonomiskt pressade SAS gjorde ett nollresultat under det andra kvartalet i år. Fler flyger med bolaget men SAS tjänar ändå inga pengar. Priskrig och dyrare bränsle är de två viktigaste förklaringarna.

Det var ingen större överraskning att SAS gick med plus minus noll. Redan tidigare i somras varnade bolaget själv för att det inte blir någon vinst överhuvudtaget i år.

SAS har två stora problem. Överkapaciteten, alltså för mycket flyg, gör bolagen mindre lönsamma. Dessutom har det höga oljepriset gett SAS ökade kostnader för flygbränslet, 662 miljoner kronor under andra kvartalet i år. I somras höjde man som kompensation priset på flygbiljetterna på vissa linjer.

Neddragningarna räcker inte
SAS har gjort sig av med mycket personal det senaste året, frågan är om det räcker när priskriget pressar ner lönsamheten.

Hittills i år har bolaget dragit ner kostnaderna med 2,7 miljarder kronor samtidigt som prispressen nedåt fördyrat verksamheten med 3,2 miljarder, konstaterar den danske analytikern Finn Bjarke Petersen vid Nordea i Köpenhamn.

SAS egen lågprissatsning Snowflake riskerar också att fördyra företagets verksamhet, menar Bjarke Petersen. Att ha många varumärkesnamn, så kallade brands, kostar pengar särskilt när många biljetter säljs ut till lägstapris.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se
Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".