Darfurkvinnor demonstrerar mot övergrepp

Human Rights Watch: Sudans regering förvärrar läget

Den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagade på onsdagen Sudans regering för att medvetet förvärra situationen i regionen Darfur. HRW menar att de har mängder av bevis för övergrepp, bland annat våldtas kvinnor dagligen.

Även FN anklagade Sudans regering i tisdags för att regeringsstyrkorna fortsätter att attackera och bomba rebeller och flyktingar i Darfurregionen.

HRW har bevis
Kenneth Roth från Human Rights Watch säger i en intervju med brittiska BBC att det finns bevis för pågående övergrepp mot civila.

– Säkerhetsläget och situationen för mänskliga rättigheter är en katastrof. Kvinnor våldtas dagligen, byar och marknader attackeras, säger Kenneth Roth från Human Rights Watch till BBC.

Hans organisation brukar inte sprida felaktigheter. Under det 21 år långa kriget i södra Sudan har Human Rights Watch varit den mest tillförlitliga rapportören.

Regeringen förnekar anklagelser
Men naturligtvis förnekar den sudanesiska regeringen anklagelserna. Den hävdar istället att situationen i Darfur förbättras dag för dag, men att arbetet tar tid.

Regeringen säger att den har skickat tiotusen poliser till Darfur för att upprätthålla ordningen och dessutom organiserat skyddade områden för den terroriserade landsbygdsbefolkningen.

Vittnesmål visar på övergrepp
Läget i Darfur är mycket svårbedömt. Men Human Rights Watch säger sig ha otaliga vittnesmål från människor i såväl Darfur som i grannlandet Tchad som bekräftar anklagelserna om dagliga, pågående övergrepp.

Den 30 augusti löper den tidsfrist ut som FN:s säkerhetsråd har beslutat om, då måste Sudan visa positiva resultat annars kan sanktioner sättas in.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".