Hundratals förlorar jobben i Köping

Uppdaterad 12:35
Hundratals jobb kommer att försvinna i Köping. 385 av 1 300 anställda på Getrag All Wheel Drive, tidigare Volvo personvagnar, förlorar sina jobb när företaget ska effektivisera. (SR Västmanland)

– Självklart kan man effektivisera produktionen och erbjuda bättre priser ju färre modeller man gör. Utomlands görs 1,9 miljoner enheter, i Sverige görs 150 000, det är inte effektivt. Så det har ingenting med arbetskraftskostnaden att göra, säger Getrags vd Uli Dilling.

Ingen överraskning
Det handlar alltså inte om personalkostnader, utan om att samordna produktionen till ett ställe. Varslen kommer dock inte som en blixt från klar himmel för de anställda.

– Vi gjorde ett sysselsättningsavtal redan i maj, där man såg i affärsplanen att det kunde bli en övertalighet, säger Irene Holm, Metallklubbens ordförande på företaget.

Vad innebär avtalet?

– Det innebar att om det skulle bli en övertalighet i och med att växellådorna skulle flyttas över till Köln så har vi medel till ett antal aktiviteter, till exempel utbildning, för att hjälpa de som blir arbetslösa.

Kommer alla få någon form av hjälp?

– Vi ska försöka.

Vad gör ni nu?

– Nu har vi inlett förhandlingarna och de fortsätter på fredag för att se hur många som blir uppsagda, säger hon.

Berit Nygren, SR Västmanland
berit.nygren@sr.se
Katarina Boive
katarina.boive@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".