Ny regeringskris hotar i Grekland

Det grekiska dramat fortsätter efter dagens demonstrationer och generalstrejk samt avhopp från regeringspartiet PASOK ser det nu ut om regeringen tänker avgå. Premiärminister Papandeou förväntas hålla ett tal till nationen inom kort.

Spekulationerna är nu i full gång där olika välinformerade men icke namngivna källor hävdar i grekiska media att Georgius Papanedreou tänker avgå som premiärminster.

Tidigare under dagen hade Papandreau ett krismöte med landets president och strax därefter olika möten med oppositionsledarna. Papandreou föreslog att man skulle bilda en bred koalitionsregering.

Enligt en icke namngiven representant för det största oppositionspartiet Ny Demokrati uppmanades Papandreou då att avgå. Partierna skulle isåfall enas kring en annat namn på premiärminsterposten.

Den statliga tv-kanalen NET hävdar att Papandreou accepterat att avgå om det bildas en kolaitionsregering, under förutsättning att sparplanen genomförs.

Pressen på regeringspartiet PASOK verkar till slut ha blivit för stort. Efter att två parlamentsledamöter från PASOK i går deklarerade att de skulle rösta emot sparplanen säger olika initierade rapporter i grekisk media att det just nu pågår ett uppror mot Papandreou inom partiet.

Under dagen har massiva protester pågått kring parlamentsbyggnaden i Aten. Tiotusentals, kanske hundratusentals, har gått ut på gatorna samtidigt som de två största fackförbunden genomför sin generalstrejk mot regerings sparplaner.

Redan vid lunchtid såg man ett folkhav runt parlamentsbyggnaden. Samtidigt pågick två andra större protester på andra ställen i Aten.

Vi känner oss lurade säger en ung kvinnlig student. Men vem ska betala, frågar jag. Självklart ska vi betala men då ska vi betala det som vi gjort, inte det som marknaden, banktjuvarna eller politikertjuvarna har påtvingat oss.

Då betyder det att vi andra skattebetalare ska betala er skuld, säger jag provocerande. Ja, men ni kan också gå ut på gatorna och protestera i så fall, svarar hon.

Demonstrationen pågår ännu på eftermiddagen och man ser och hör hela tiden helikoptrar, samtidigt som det förekommer våldsamheter. Ett fåtal demonstranter har gett sig på polisen, bland annat genom att kasta stenar, vattenflaskor och även en brandbomb. De svarade med tårgas.

Ett tag var stämningen även hätsk mellan demonstranterna.

När anarkisterna, som oftast inleder bråken, gav sig på polisen på en sidogata blev en grupp mer vanliga, icke-organiserade demonstranter vansinniga på anarkisterna. "Vi är här för att demonstrera och ändra något, inte för att slåss."

Den här demonstrationen och två avhopp från regeringspartiet i går kväll sätter den socialistiska regeringen inför oerhört hårda alternativ.

Genomförs sparplanen riskerar partiet att minimeras, enligt opinionsundersökningarna. Många känner också stark oro för att reta upp sina väljare inom fackföreningarna, som klart sagt nej till sparplanen.