Förslaget om gårdsförsäljning av alkohol får kritik från tunga remissinstanser. Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix

Kritik mot gårdsförsäljning av alkohol

1:35 min

Förslaget om gårdsförsäljning av alkohol får skarp kritik från många tunga remissinstanster. Enligt Statens folkhälsoinstitut kan förslaget medföra negativa konsekvenser för folkhälsan.

– Vår analys visar att om förslaget skulle gå igenom så skulle vi se en fördubbling av den alkoholrelaterade dödligheten och alkoholrelaterad misshandel, säger Sarah Wamala, generaldirektör på institutet och påpekar också att det vore ett avsteg från sven alkoholpolitik.

Förslaget gick ut på remiss i mitten av december och när när svarstiden går ut i dag visar det sig att många är instanser är kritiska och säger nej.

Gårdsförsäljning som den beskrivs av regeringens utredare innebär att försäljare som själva tillverkar alkohol själva ska få sälja denna till besökare, men endast i samband med studiebesök eller liknande.

Flera instanser påpekar är att definitionen av gårdsförsäljning som det såg ut från början har omdefinierats för att inte strida mot EU-rätten när det handlar om fri etableringsrätt och den fria rörligheten av varor.

Som förslaget ser ut nu är gårdsförsäljning egentligen ett missvisande ord eftersom det inte ställs några krav på att försäljningen måste ske från en gård på landsbygden. Det ska också vara tillåtet att sälja alkohol som andra tillverkat.

Men det finns också de som är positiva till förslaget om gårdsförsäljning av alkohol. Framför allt handlar det då om öl, vin och spritproducenter.

Om förslaget är förenligt med det svenska detaljhandelmonopolet som Systembolaget har är det också många remissinstanser som är tveksamma till.

– Det skulle kunna innebära att EU-domstolen skulle ifrågasätta det svenska systemet för alkoholförsäljning, säger Björn Hansson, chefsrådman vid Malmö tingsrätt.

Uppdatering:

Folkhälsoinistitutet har sedan inslaget sändes rättat sina egna uppgifter:

Deras analys visar att den alkoholrelaterade dödligheten och antalet misshandelsfall visserligen ökar om gårdsförsäljning blir tillåtet, men den fördubbling generaldirektören talar om inträffar först i ett senare skede, när antalet gårdsförsäljare ökar från 200 till 500.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista