Surfplattor ingen försäljningssuccé

2:02 min

Den förväntade jättesuccén för surfplattor lyser än så länge med sin frånvaro. Sedan introduktionen för cirka nio månader sedan ligger försäljningen stabilt på drygt 20 000 plattor i månaden.

Ekonomiekot har tagit del av nya siffror som visar att sedan introduktionen i höstas har det bara sålts 160 000 plattor i Sverige. Under april och maj har försäljningsnivån varit 22 500 plattor i månaden. Det är samma takt som det varit ända sedan surfplattorna introducerades i höstas. Nån stor försäljningssuccé är det alltså inte.

Marie Nilsson är vd för undersökningsföretaget Mediavision som för löpande statistik över försäljningen av surfplattor. Hon har sin förklaring till varför försäljningen går trögt i Sverige men inte i USA.

– Det är helt enkelt att vi har ett mer begränsat mediautbud som ryms i det här formatet, i själva plattan. Framförallt tror jag att det handlar om tv-material, alltså rörliga bilder.

Enligt Marie Nilsson finns det inget som för närvarande tyder på en kommande försäljningsökning.

– Jag tror att den här utvecklingen kommer att se ut så här tills dess att det finns tjänster som väldigt tydligt appellerar till människors lust att titta på tv och rörlig bild.

Men Håkan Ogelid, redaktionschef på branschtidningen Computer Sweden, ser en annan möjlig förklaring till varför det går så sakta. Hans förklaring handlar snarare om ointresse hos näringslivet.

– Vi rapporterade för några veckor sedan om en undersökning som visade att 84 procent av företagen inte ser någon verksamhetsnytta med ipaden.

En helt annan förklaring får vi när vi till sist, efter mycket letande, träffar en ägare av en surfplatta.

– Jag skulle inte rekommendera någon att köpa en. Det är bara onödigt egentligen, tycker jag. Men det är försent, nu har jag redan köpt en, säger surfplatteägaren Rafael Coma.

Peter Andersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.