Vårdare på Hall anhållen

Uppdaterad 16:45
En vårdare på Hallanstalten har anhållits som misstänkt för att ha hjälpt Tony Olsson och tre andra fångar att rymma.

– Jag bekräftar att en person har gripits och att det pågår förhör just nu. Mer än så vill jag inte säga för stunden, säger åklagaren Stefan Bergman som leder polisutredningen.

Kan du säga något om vilken befattning personen hade?

– Nej, jag kommenterar inte det.

Vet du om det är fler anhållanden på gång?

– Ja, det vet jag, men det tänker jag inte berätta någonting om för det är underkastat sekretess.

Vilken är rubriceringen?

– Främjande av flykt.

Redan på ett tidigt stadium stod det klart att rymmarna från Hallfängelset måste haft hjälp inifrån för att kunna rymma. Att Tony Olsson stod utanför dörren till sin cell på isoleringsavdelningen och hotade nattpersonalen med ett vapen kunde fängelseledningen inte förklara på något annat sätt än att någon hade sett till att dörren var olåst.

– Jag är inte överraskad över att de har gripit och anhållit en person, misstänkt för främjande av flykt. Just nu känner jag bara en viss lättnad, för det kommer i vart fall skingra den misstro som finns bland oss anställda på Hall, säger anstaltschefen Per-Åke Palmquist.

Oron släpper
Lars Inge Lindbom, vakthavande befäl på Hall säger att de senase två veckorna har varit oroliga.

– Det känns ju trist att det är en kollega som har hjälpt dem, men det är ändå skönt att de har fått fast den som har gjort det. Det har vart oroligt när man inte vetat hur det gått till, säger han.

Enligt TT ska den anhållne fångvårdaren representeras av advokat Leif Silbersky.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se
Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista