Krisbanken Northern Rock ska bli privatägd igen

1:27 min

Storbritanniens finansminister George Osborne sa i går kväll att den bank som symboliserade utbrottet av finanskrisen i Storbritannien, Northern Rock, återigen ska privatiseras. Beskedet kom på borgmästarens årliga middag i City of London.

Efter att det utbringats en skål för finansministern sa George Osborne i sitt tal att det nu var dags att sälja banken Northern Rock, som staten tvingades ta över i början av 2008.

En vildsint utlåning hade resulterat i att banken kommit på obestånd och för första gången på 150 år hade en brittisk bank blivit föremål för en så kallad bank run när kunderna köade på gatan för att få ut sina pengar.

Northern Rock blev startpunkten för den kris som blev ett hårt slag mot den stora brittiska finansbranschen.

George Osbornes budskap är att krisen nu är över och att det är dags för skattebetalarna att få tillbaka alla de miljarder som staten pumpade in för att hålla bankerna under armarna.

Tio miljarder kronor hoppas regeringen få för Northern Rock. Men den brittiska staten ligger fortfarande ute med nästan 700 miljarder kronor för räddningen av storbankerna Royal Bank of Scotland och Lloyds.

Finansminister Osborne tror att det kommer att ta flera år innan den brittiska staten lyckats sälja alla de bankaktier som staten fick som ersättning för räddningspaketen.