Göran Jonsson meddelade under onsdagen att han avgår.

Metalls ordförande slutar efter 12 år

Metalls ordförande Göran Jonsson meddelade på onsdagen att han ska sluta. Han lämnar sin post när Metall och industrifacket går samman. Göran Jonsson tycker att det då är dags för någon annan att ta över.

– Det nya förbundet, vilket förhoppningsvis träder i kraft om ett och ett halvt år, det ska ha en ny ordförande. Jag anser att det ska ha en ordförande som inte har suttit i tolv år. Det ska vara någon som är yngre än jag och hungrig på att göra ett bra jobb på den posten, säger han.

När Metall och industrifacket blir ett har Göran Jonsson gjort sitt. Tanken är att det nya stora förbundet sjösätts första januari 2006, och fram tills dess blir han kvar.

Viktig sammanslagning
Metall och industrifacket har tillsammans förlorat omkring 100 000 medlemmar dom senaste tio åren i och med att industrijobben minskat så, och färre medlemmar ger mindre pengar som ger svagare förbund. Därför är sammanslagningen viktig, säger Göran Jonsson.

– Det blir ett förbund som har en ökad facklig styrka. Industriarbetarna får en kraftigare röst, både gentemot arbetsgivarna utan också i politiken och i samhjällsdebatten. Det tror jag är väldigt viktigt, säger han.

Vad Göran Jonsson själv ska göra när han slutar är han inte riktigt klar över, men engagemanget inom det socialdemokratiska partiet fortsätter.

Avfärdar inte ministerpost
Platsen i partiets verkställande utskott har han inga planer på att lämna. Göran Jonsson avfärdar inte heller frågan om en framtida ministerpost i en socialdemokratisk regering, även om han låter lite tveksam.

– Det är väldigt tungt att vara minister. Jag vill inte kategoriskt svara vare sig jag eller nej. Persson är den som ställer frågor, och han får fråga den han tycker skulle göra ett vettigt jobb, säger Metalls ordförande Göran Jonsson.

Mari Forssblad

mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista