Bloggkrönikan: Juholt och Reinfeldt olika

Gammal och trött Reinfeldt mot en fräsch och pigg Juholt. Ekot har gått igenom de politiska bloggarna efter att Håkan Juholt för första gången mötte statsminister Reinfeldt i riksdagen.

Bloggaren, Mary X Jensen, som driver bloggen Mina moderata karameller, tar fasta på kontrasterna mellan Juholt och Reinfeldt efter gårdagens första debatt i riksdagen och hoppas på en fortsatt intressant debatt med lite mer liv framöver. Juholt beskrivs som en koleriker i jämförelse med Fredrik Reinfeldt som kallas melankolisk i det här sammanhanget. De var båda bra var och en på sitt sätt, menar Mina moderata karameller, och hänvisar till skillnaden i temperament och att de talar på helt olika plan. "Fredrik Reinfeldt är mer makroorienterad, och talar om de övergripande dragen, Håkan Juholt är på mikroplanet, närmare människan och den enskildes problem. Det blev som en kamp mellan förnuft och känsla på något sätt."

Också socialdemokratiske bloggaren, Martin Moberg, fokuserar på skillnaderna mellan Reinfeldt och Juholt i talarstolen i sin blogg Martin Mobergs betraktelser, där Fredrik Reinfeldt är fastnaglad i det förflutna, medan Håkan Juholt talade framtid och visioner. Alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen, verkar ordentligt trötta och visionslösa, som nöjer sig med status quo utan att se att de samhällsproblem som finns och som förvärrats under de senaste åren såsom barnfattigdomen måste bemötas med skarpa politiska förslag. Socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt beskriver Martin Moberg däremot som ledaren som tog tag i taktpinnen.

Socialdemokratiska bloggaren Kristian Krassman hämtar begreppen från boxarnas värld när han beskriver skillnaden mellan den regerande mästaren, Reinfeldt och hans titelutmanare, Juholt på sin blogg In your face.  "Den tidigare knockout-kungen försöker vinna matchen på poäng genom att hänvisa till gamla segrar. Hans främsta kombination i ringen var av trött rak höger, som bestod av att hänvisar till att titelutmanaren inte har några egna slag att slå. Följt av en svag högerkrok som handlade om att titelutmanaren inte hade något regeringsalternativ. Vilket avslutades med en felplacerad uppercut om att titelutmanaren bara vill ha bidrag."

Den moderate bloggaren Johan Hultberg sammanfattar replikskiftet mellan Reinfeldts och Juholt med statsministerns kommentar till den socialdemokratiske oppositionsledaren: "Du lovar allt men visar inget". Hultberg trodde att socialdemokraternas nye partildeare, Juholt, skulle leverera konkreta förslag och svara på frågan hur han och Socialdemokraterna vill finansiera och genomföra alla de satsningar som han redan har hunnit med att vara ute och lova. Håkan "löftesmaskinen" Juholt fortsätter enligt Hultberg att prata om allt han vill genomföra och om allt han vill uppnå men utan att ens antyda hur hans mål och ambitioner skall uppnås.

Den socialdemokratiske bloggaren, Peter Högberg, skriver på sin blogg Högbergs tankar om den trötte statsministern som ställs mot den pigge nye socialdemokratiske ledaren. Han beskriver Håkan Juholt som i talarstolen var en självsäker ledare som tar fart i historien och leder den in i framtiden, medan han tycker att Fredrik Reinfeldt använde många ord för att inte säga något, att hans tal var märkligt innehållslöst utan visioner för framtiden.

Till sist skriver den moderata bloggaren  Kent Persson att gårdagens partiledardebatt manar till eftertanke då SD bjudit upp de rödgröna till dans. En dans som kan fälla regeringen i höstbudgeten och därmed riskera att utlysa ett nyval. Frågan som nu måste ställas är om de rödgröna nu är beredda att bli ett rödbrunt alternativ, då måste man också vara beredd att bära ansvaret tillsamman. Opinionssiffrorna är fortfarande besvärande för Socisldemokraterna och han tror inte att Juholt är intresserad av ett nyval, eftersom Juholts förtroende är lågt, men varnar för att alla kommer att förlora på ett parlamentarisk. Demokratin är viktigare som helhet att försvara än att vinna enskilda omröstningar i riksdagen.