FN söker hjälp till svältdrabbat Kenya

Kenya har drabbats av omfattande matbrist. Nu vädjar FN om livsmedelshjälp till över två miljoner kenyaner. Orsaken sägs vara torka men det verkar inte vara hela sanningen.

Bakom de standardiserade fraserna om matbristens orsaker döljer sig, som så ofta, en politisk skandal.

I en rapport som offentliggjordes på onsdagen i Kenya och som citeras av dagstidningen Daily Nation avslöjas att två miljoner ton majs såldes förrförra året till underpris. Uppenbarligen gick det mesta av pengarna rakt ner i fickorna på den kenyanske riksdagsman som arrangerade affären.

Styrelsechef sparkades
Det var två brittiska spannmålsbolag som köpte majsen som kom direkt ur Kenyas strategiska matreserv som är tänkt att finnas till just för att lindra effekterna av missväxt och torka.

När den verkställande direktören för den kenyanska nationella spannmålsstyrelsen protesterade mot försäljningen och varnade för att svält skulle kunna bli följden, avskedades han och hans närmaste medarbetare.

Omfattande korruption
Det var exakt så här livsmedelsbristen i Zimbabwe också skapades för några år sedan. Den omfattande korruptionen högt upp i många afrikanska samhällen gör skumraskaffärer i mångmiljonklassen möjliga.

Nu säger FN att det behövs motsvarande drygt 700 miljoner kronor för att avhjälpa den kenyanska livsmedelsbristen. Ännu en afrikansk svält skapad av människohand tycks alltså vara ett faktum.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista