Var tionde maktcentra lämnade Västsverige

Var tionde maktfunktion bland dom Västsvenska företagen har lämnat regionen dom senaste tio åren. Det här framgår av en undersökning som Västsvenska industri- och handelskammaren presenterade idag. Och det oroar handelskammarens VD Anders Källström. För det spelar en stor roll för regionen om var de avgörande besluten fattas, säger han.

Västsvenska industri och handelskammaren har frågat de tio viktigaste företagen i de tio viktigaste branscherna i Västsverige om vad som skett under perioden 1993 och 2003. Var finns makten idag och var fanns den för tio år sedan.

Det är fem maktfunktioner i företagen som undersökts - koncernchefen, VD:n, finansfunktionen, affärsutvecklingen och forskningen - finns dom i eller utanför regionen.

För tio år sedan fanns 410 av de här maktfunktionerna i Västsverige - idag är de 369.

Under tio år har Göteborgsregionen därmed förlorat tio procent av företagens maktfunktioner och utvecklingen får inte fortsätta gå nedåt, poängterar Västsvenska industri- och handelskammarens VD Anders Källström.

Även om omsättningen ökat på de 100 företag som varit med i undersökningen, så har samtidigt vissa negativa effekter uppståt, säger han.

Johan Tollgerdt, Ekot i Göteborg och Peter Stenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista