Charterplan utlöste europeiskt terrorlarm

Ett flyg med norska charterturister utlöste terrorlarm i Europa 1 maj i år. Flygbesättningen svarade inte på anrop från trafikkontrollerna i flera länder och stridsflygplan sändes upp.

Semesterresan kunde ha slutat med en tragedi för de 180 norska turisterna på väg från Bergen till Mallorca, rapporterar NRK.

Hög beredskap i Europa
Europa var på helspänn den här dagen, den 1 maj i år, då EU:s östutvidgning firades. En rad arrangemang hölls i olika europeiska länder och terrorberedskapen var större än normalt.

Flygplanet, som tillhörde det spanska bolaget Air Europa, svarade inte på anropen från den danska flygkontrollen och larmet gick.

När flygplanet kom in i Tyskland sände tyska myndigheter upp två stridsflygplan eftersom inget svar kom. Flera försök till nya anrop gjordes, men inget svar. Planet antogs vara kapat. Också Frankrike och Holland sände upp flera stridsflygplan beredda att skjuta ned charterplanet från Bergen.

Reagerade på stridsflygplan
Först när de franska militärflygplanen kom nära planet reagerade besättningen och missförståndet kunde redas ut.

Det spanska flygbolaget hävdar att piloterna trodde att det var ett annat flygplan som anropen gällde.

Både Nato och den europeiska luftfartskontrollen riktar nu stark kritik mot flygbolaget.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista