Kräftorna måste skynda sig att ömsa skinn, så vi kan kalasa på svenska kräftor i år.

Få kräftor efter kall sommar

Kräftfisket som just nu pågår för fullt runt om i landet är på många håll sämre än normalt. Orsaken till de sämre fångsterna är det dåliga vädret tidigare under sommaren.

Gösta Svahn som fiskar kräftor i Hattasjön utanför Forserum berättar hur det såg ut i burarna när han vittjade efter premiären.

– Det var stora kräftor, men inte många. Hälften av vad det brukar vara. Mina barnbarn var här, och första kvällen fick de bara sju kräftor. Det brukar vara några tjog, säger han.

Idag skiner solen och det är varmt och på bryggorna vid Hattasjön sitter man och njuter av värmen.

Kall sommar gav tomma burar
Annat var det tidigare i somras då regnet öste ner och temperaturen låg på en betydligt lägre nivå. Den kalla sommaren har satt sina spår och det märks inte minst då kräftburarna vittjas.

Fångsterna är betydligt mer beskedliga än tidigare år.

– Den här kalla sommaren har gjort att kräftornas skalömsningsperiod är mer utdragen, och de kanske inte är lika aktiva nu i augusti, säger Leif Thörne som är limnolog på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Fångsterna kommer öka
Den senaste veckan har ju som bekant varit varm och solig, och temperaturerna i sjöarna stiger nu. Detta sätter fart på kräftorna och fångsterna lär öka framöver, så bland de som har tålamod kan det nog bli riktigt bra framöver tror Leif Thörne.

– Den varma augustiveckan vi har nu kommer sätta fart på skalömsningen. Andra halvan av augusti kommer det säkert bli bra fiske. Men kanske blir premiärpriserna något högre på kräftor, säger Leif Thörne, limnolog på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista