Framåt för rederibranschen

Den svenska rederibranschen går på högvarv. Den familjeägda koncernen Stenas rederiverksamhet har ett rekordår i år och kommer att nyanställa under hösten.

– Vi har hittills i år 2004 haft ett fantastiskt år. Absolut mer än vi någonsin kunnat drömma om. Redan 2003 hade vi all time high och vi trodde inte vi skulle kunna uppleva något liknande igen. Första halvåret 2004 har varit helt sagolikt i intjäning, säger Ulf Ryder.

Konjunkturuppgång
Fjolåret gick till historien som ett rekordår för Stenas rederiverksamhet Stena Bulk, som sköter frakterna av såväl olja som olika former av torrlast såsom kol och metaller. Då tjänade företaget en miljon kronor om dagen. I dag har den vinsten stigit till det dubbla. Det är den förbättrade världskonjunkturen som ligger bakom det starka uppsvinget inom branschen.

Länder som Kina, Ryssland och Indien efterfrågar alla typer av råvaror och eldar på utvecklingen. Det betyder att fraktpriserna både när det gäller olja och torrlast har stigit kraftigt den senaste tiden.

– Ja, på tank har vi höjt priserna med både två, tre och fyra gånger. När det gäller några trader har vi kunnat ta ut priserna som är åtta gånger så höga som för ett år sedan. Då var priserna redan höga, säger Ulf Ryder.

Fler anställda behövs
De höga fraktpriserna ger mer pengar i kassan och på Stena spirar nu framtidstron. Bolaget har beställt flera nya fartyg och planerar dessutom att nyanställa framöver.

– Ja, på sjösidan har vi 16 fartyg i beställning just nu. Varje fartyg kräver en bemanning på 25 till 30 personer. Dessutom behöver vi avbyte till det. Det innebär att vi behöver runt 200 personer. Utöver det kommer vi anställa runt 10 personer på kontoret för att jobba administrativt, säger Ulf Ryder.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".