Nya ministrar på plats i den grekiska regeringen

2:04 min

Många pustar ut efter att den första svåra fasen i Grekland är avklarad. Samtidigt väcker den nya regeringen blandade reaktioner.

Den blev en rad byten på ministerposterna och även några helt nya namn i regeringen. Men det absolut viktigaste skiftet var på finansministerposten.

Den tidigare hårt kritiserade finansministern Georgeous Papaconstantionou ersattes med före försvarsministern Evangelos Venizelos.

Det var ett schackdrag för att lösa två problem.

För det första - den tidigare finansministern som var hjärnan bakom sparkpaketet och det är framförallt Papanconstantinou som varit i skottlinjen för demonstranterna och fackföreningarna som anklagat honom för att vilja sälja ut landet. Dessutom hade han gjort sig ovän med en rad andra ministrar i regeringen genom åtstramningarna. 

Det andra problemet som premiärministern hoppas bli löst nu är draget att utse just Evangelos Venizelos till ny finansminister.

Venizelos har länge varit premiärministerns främsta rival om posten som partiledare och förde en kuppliknande kampanj inför partiledarvalet 2007.

Nu konsoliderar man de två olika linjerna inom partiet där man nu gemensamt ska försöka driva igenom det för befolkningen mycket plågsamma sparpaketet. 

Den grekiska marknaden reagerade försiktigt positivt på regeringsombildningen. Men då ska man tänka på att det blev en djupdykning i går - där aktienivån slog sitt nya års sämsta.    

Reaktionerna bland analytikerna är blandade. En del är besvikna över att regeringen återigen bara består av politiker och inte en del experter utifrån som det har spekulerats om innan.

Andra säger att det nu i alla fall finns utsikter för stabilitet inom regeringspartiet. För det handlar inte bara om att regeringen ska driva igenom sparpaketet i parlamentet utan även genomföra det i praktiken.

Men det är många steg som återstår att lösa för den nya regeringen.

Exempelvis att klara av förtroendeomröstningen i parlamentet i helgen. Sedan driva igenom sparpaketet i parlamentet om en och en halv vecka och dessutom få befolkningen bakom sig i frågan.

Det sista blir det svåraste för demonstrationerna pågår fortfarande på Atens gator.