Dyr olja ger höjda flygpriser

Flera flygbolag har den senaste tiden höjt sina biljettpriser på grund av den dyra oljan. 
Och  det kan bli ännu värre. SAS vd Jörgen Lindegaard säger att priserna på biljetterna kan stiga redan i höst om inte oljan blir billigare snart.

Redan i våras började SAS ta ut ett  tillägg på biljetterna för att kompensera högre bränslepriser. Men det ser alltså inte ut att räcka för att täcka bolagets ökade kostnader  för sen dess har oljepriset fortsatt att gå upp. Hur  pristilläggen i juni har slagit framgick inte av gårdagens kvartalsrapport från bolaget. Bara att det högre oljepriset kostade SAS 622 miljoner kronor under våren. Men nu överväger SAS att höja priserna redan i höst på grund av de höga oljepriserna.

Andra flygbolag höjer också priset på grund av oljan. Brittiska British Airways meddelade t ex par dar sen att  införa ett bränsletillägg på flygbiljetten.
Lågprisbolag som tex Ryanair har ännu så länge inte höjt sina priser på grund av ökade kostander för bränslet. Men experter tror det blir svåren även för dem att undvika

Brita Lena Ekström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista