Olofsson bekräftade avgången för partiet

1:30 min

Centerpartiledaren Maud Olofsson avgår vid partiets stämma i höst. Det berättade hon för riksdagsmännen och partistyrelsen för en stund sedan.

Nu har Centerns partiledning och riksdagsledamöter fått höra Maud Olofsson med egna ord berätta att hon avgår vid Centerstämman i höst.

Enligt vad Ekot erfar sa Maud Olofsson att anledningen till att hon slutar är att en ny partiledare måste få tillräckligt med tid innan nästa val.

Hon sa också att hon inte vill vara med om en valrörelse till och att hon efter moget övervägande kommit fram till att det är dags nu.

Maud Olofsson sa också att det är upp till den partiordförande som tar över om hon kan sitta kvar som minister - men att hon gärna gör det om så önskas.

Efter Centerpartiets egna ovanligt kritiska valanalys gick bland andra riksdagsledamoten Fredrik Federley ut och krävde Maud Olofssons avgång.

– Maud har gjort ett moget övervägande och det är ungefär samma resonemang som jag har haft under hela våren. Det är viktigt att en ny partiledare får tid att arbeta in sig, att den får påverka nya partiprogram och påverka nästa valplattform. Nu finns det tre år fram till nästa valrörelse och det tror jag är vad en partiledare behöver.

– Maud är den partiledare som har suttit längst, hon har levererat otroligt hårt, hon har levererat alliansen. Hon har fått in Centerpartiet på en tydlig liberal politik, hon har sett till att vi är tydligt borgerliga i dag och då har jag inte ens gått in på näringspolitiken och många andra saker hon har gjort. Hon kan gå med flaggan i topp. Hon har levererat otroligt mycket som kommer att påverka partiet under otroligt lång tid, säger Fredrik Federley.