SVT missar OS-rättigheter

1:24 min

SVT förlorar rättigheterna att visa OS. I stället får MTG, som äger Viasat, sändningsrättigheterna till vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio de Janeiro.

– Vi har haft de olympiska spelen sedan 1960 och det är klart att det är trist att inte kunna ha rättigheten. Det har varit ett tungt, viktigt och framgångsrikt innehåll i SVT:s utbud, säger Per Yng, sportchef vid SVT.

För tv-tittarna innebär det bland annat att det blir reklam i rutan och att sändningarna inte kommer att nå en lika stor publik som om det skulle ha visats i SVT.

Om det är möjligt för SVT att köpa in vissa OS-sändningar vill eller kan varken SVT eller MTG svara på i nuläget.

MTG och Viasat med kanaler som TV3 och TV6 i utbudet säger till Ekot att ambitionen är att använda sina största kanaler för att nå så många som möjligt.

Flera av de svenska idrottsförbunden tror ändå att de kommer att förlora tittare och ser negativt på avtalet.

Lennart Karlberg, ordförande i Svenska friidrottsförbundet, är en av de oroliga.

– Det finns en oro att det inte blir en tillgänglighet som en public service-kanal kan erbjuda. Man vill ändå att så många som möjligt ska kunna se idrotten, säger Lennart Karlberg.

Karlberg får medhåll från bland andra Björn Rudström, ordförande i svenska curlingförbundet. Han ser också mer långtgående negativa konsekvenser.

– Fortsatta svårigheter att värva nya medlemmar och att finansiera de elitlag vi har, säger Björn Rudström.

"Borde sändas i publika kanaler"

#text=4560236#för vinter-OS 2014 och sommar-OS 2016 hamnar nu hos betal-tv-bolaget Viasat. Något som Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund är kritisk mot.

Josef Björklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.