Grekisk ekonomi äventyras efter OS

Att arrangera sommar-OS i Aten har blivit betydligt dyrare än vad grekerna från började räknade med. Slutnotan kommer att ligga på minst 56 miljarder kronor jämfört med ursprungbudgeten på 42 miljarder. Kritiker befarar vad som ska hända efter OS.

Klädaffärsinnehavaren Antonio Stavropolous som ser sämre tider framför sig när OS är över.

– Det är vi som kommer få betala, de kommer höja skatterna. Det är i och för sig något som vi visste från början.

Antonio Stavrolpoulus är stolt över att Grekland arrangerar OS. Han konstaterar att det kommer att bli han och de andra grekiska skattebetalarna som får stå för kalaset i slutändan. Han tror inte på fler kunder i sin lilla butik.

OS kommer gagna Grekland
Chefen för Greklands Riksgäldskontor Chritoffer Sardelis, som bott i Sverige i 20 år, anser att OS kommer att vara till gagn för Greklands ekonomi. Nya vägar och tunnelbanelinjer gör att Aten kan ta tillbaka förlorad mark inom turistnäringen..

– Jag tror att det är bra för landets ekonomi. Aten kan återvinna sin ställning som turistmål. Ett hotell utan vägar, utan transportmedel, är inte samma sak som ett hotell med transportmedel, säger han.

Riskerar sänkt kreditbetyg
Grekland lider av ett underskott i ekonomin. OS kommer att öka det underskottet. Häromdan meddelade kreditvärderingsinstitutet Standard and Poors att Grekland riskerar sänkt kreditbetyg om inte landet förbättrar finanserna.

Det är just Christoffer Sardelis som i egenskap av chef för riksgäldskontoret som ska se till att Grekland får låna pengar för att klara budgeten. Han är inte orolig.

– Vi har inte några svårigheter att låna pengar rent tekniskt. Varje gång jag är i London och träffar stora investerare så finns det en stark efterfrågan på de grekiska obligationerna. Jag tror inte att grundbilden eller optimismen om Grekland har förändrats eller kommer ändras, säger Christoffer Sardelis, chef för grekiska riksgäldskontoret.

Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista