Åtta år för mord på Hallandsåsen

Uppdaterad 16:22
Hovrätten i Malmö ändrar domen mot en av de två unga män som dömts för att ha misshandlat två 18-åriga kvinnor och lämnat dem att dö på Hallandsåsen. Hovrätten dömer mannen, som nu är 18 år, till åtta års fängelse för bland annat mord.

Tingsrätten hade tidigare dömt 18-åringen till fyra års sluten ungdomsvård.

Däremot slår hovrätten fast domen på sluten ungdomsvård för den andre mannen, som är 17 år.

Nästan myndig
Hovrätten konstaterar att 18-åringen var nära myndig ålder när brottet begicks och att han därför inte kan tillgodoräkna sig lika stor reduktion av strafftiden som 17-åringen.

Kammaråklagare Joakim Zander är nöjd med domen.

– Ja, det är jag eftersom hovrätten har gjort samma bedömning som jag.

Hovätten delar tingsrättens bedömning att det var frågan om mord då de två unga männen natten till den 17 januari i år drog ut kvinnorna ur den bil de åkte tillsammans i, misshandlade dem svårt och lämnade dem utan ytterkläder och skor med svåra skallskador att dö i snön på Hallandsåsen.

”Ingen större skillnad”
Ett mord som, om de varit vuxna, skulle ha resulterat i livstidsfängelse skrev tingsrätten i sin dom. Hovrätten menar nu att ålderskillnaden på tio månader mellan de unga männen gör att den äldre skall dömas till åtta års fängelse, en förändring som inte är så stor i praktiken, menar Joakim Zander.

– Det är ju så att sluten ungdomsvård i fyra år innebär att man avtjänar det straffet under fyra års tid. Ett straff på åtta års fängelse innebär att man är på fri fot efter två tredjedelar av den tiden, det vill säga lite drygt fem år, säger han.

18-åringens advokat Kai Erwall säger att straffskärpningen går mot all praxis och att man nu skall söka prövningstillstånd i Högsta Domstolen.
Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt är kritisk.

– Det här är en effekt i tillämpningen som man inte se positivt på. Det slår väldigt hårt?

Är det här en straffskärpning som borde leda till en prövning i högsta domstolen?

– Det är framförallt att det är en så stor skillnad mellan de två gärningsmännen. Det är så vitt jag förstår unikt. Man har två personer som döms för samma brott som är väldigt i ålder. Det känns för mig angeläget att det här prövas i högsta instans.

Jens Ericson, SR Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista