Familjefester på campingar för att undvika fylla

1:50 min

Genom att anordna en festival som riktar sig framförallt till barnfamiljer hoppas företagare och campingägare på Öland att minska problemen med fulla och stökiga ungdomar. Ofta blir det mycket fylleri kring midsommarafton och nu inför många campingplatser åldergräns.

I Köpingsvik på Öland brukar varje år tusentals ungdomar komma för att fira midsommar. Det brukar leda till mycket fylleri och för två år sen knivskars en ung man så illa att han avled.

– Vi kan inte fortsätta såhär. Vi kan inte låta ungdomar ta över ett helt samhälle, säger Ulf Andersson som är ordförande i Köpingsviks företagareförening.

– Släpper man ihop ett antal tusen ungdomar som dricker utan att det finns någon kontroll blir det oreda, säger han.

Företagare och campingägare har i år beslutat att ha en festival som vänder sig till barnfamiljer, allt för att stoppa stök bland ungdomar. Många campingar har även infört åldersgränser.

Just midsommar är en helg då det brukar vara mycket fylleri, inte bara här på Öland. Åldersgränser är vanligt på campingar runt om i landet, berättar Håkan Gusteus på Sveriges camping och stugföretagares riksorganisation.

– Det är ju inget man önskar, alla ska ju vara välkomna, men det finns en del som har svårt och följa de ordningsregler som finns, säger han.

Till Öland väntas tiotusentals personer komma för att fira midsommar. Marianne Nyström som själv bor i centrala Borgholm tycker att det är lite synd att ungdomar stoppas från en del av campingarna.

– Vi vill ju ha hit gäster till Öland och får ungdomarna inte komma hit, kommer de inte sedan heller, med sina barn. Då står vi där, säger Marianne Nyström.

19 åriga Sofia Lander är skeptisk till om satsningen på att locka barnfamiljer framför festande ungdomar verkligen kommer lyckas.

 – Jag tror inte barnfamiljerna vill åka dit eftersom de vet hur det är, säger Sofia Lander.

David Svanberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.