S kritisk till OS i betalkanal

1:37 min

Att direktsändningarna från de kommande två OS-arrangemangen kan hamna i betalkanaler kritiseras av Socialdemokraterna.

Under fredagen stod det klart att SVT förlorar budgivningen om rättigheterna att visa OS.

I stället får MTG, som äger Viasat, sändningsrättigheterna till vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio de Janeiro 2016.

– Det är många som inte har möjligheten att betala den extra pengen, flera tusen kronor, för att kunna titta på OS. Det är mycket pengar för många som redan nu betalar TV-licens, säger socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Socialdemokraterna vill ge SVT mer resurser via sponsrade program, där det visas en skylt före sändningen som berättar vilka företag som varit med och betalat för sändningen.

– När vi störde förra gången var det fler tillfällen då SVT kunde sända stora sponsrade program, det ledde till att man kunde sända fler externt finansierade program, säger Carin Jämtin.

Moderaternas Lena Adelsohn Liljeroth, Kultur- och idrottsminister, tycker däremot inte att sponsorsskyltar är en lösning.

Sponsringsintäkterna utgör bara någon procent av SVT:s budget och public service ska vara reklamfritt menar Adelsohn Liljeroth.

 Frågan är enligt idrottsministern inte en regeringsfråga över huvud taget.

– Regeringen ska inte lägga sig i den här formen av diskussioner, det är väldigt tydligt i andra sammanhang att regeringen ska hålla sig borta från programbolagens verksamhet.

Kan möjligheten att se de stora idrottsevenemangen bli en klassfråga?

– En klassfråga vill jag inte kalla det, de allra flesta har tillgång till tv med både fria kanaler och betalkanaler. Men jag kan beklaga att det blivit en fråga enbart om pengar. Utgångspunkten ska vara att nå en så bred publik som möjligt, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Jonas Fredén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista