Indien ny marknad för svensk vodka

Svenska Vin och Sprit har hittat en ny exportmarknad för sin Absolut Vodka, nämligen Indien.

Den växande ekonomin där förändrar vanorna, de välutbildade får ofta välbetalda jobb och väljer ett mer västerländskt uteliv vilket gynnar den svenska vodkan.

Även kvinnor kan gå på bar
De unga i Indien väljer ofta en cocktail där vodka är en ingrediens istället för som sin pappa en inhemskt producerad gin, rom eller whiskey. Bland unga är det även vanligt att kvinnor kan ta sig en drink på en bar, en omöjlighet tidigare.

Även om försäljningen fortfarande är mycket liten så ökar vodkaförsäljningen för varje månad.

Asienchefen för Smirnoff Vodka pratar om att ökningen ligger på 20 procent varje år, att jämföras med ökningen för alkohol totalt i Indien som ligger på 8 procent om året.

Modesta försäljningssiffror
I november förra året inledde Absolut Vodka sin första stora satsning i Indien och även de har haft stadigt ökade försäljningssiffror. Eva Hedberg som är Asienansvarig på Vin och Sprit säger att än är försäljningssiffrorna mycket små men de ökar hela tiden.

Företagets indiska distributör säger att bara skatterna på importerad alkohol minskas så kan försäljningssiffrorna snabbt öka.

Höga importskatter
Att sälja importerad sprit i Indien har bara varit tillåtet i drygt tre år men fortfarande så är skattepålägget mellan tre och fyra gånger så stort på importerad sprit mot den på den inhemska. Den nyvalda regeringen i Indien har pratat om att lyfta en del av skattepålägget men än har inga beslut i den riktningen fattats.

- Vi ser Indien som en långsiktigt projekt och det finns en stor potential där, säger Eva Hedberg på svenska Vin och Sprit.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista