C vill ha kortare föräldraförsäkring för invandrare

1:02 min

Centern vill att småbarnsföräldrar som flyttar till Sverige ska få kortare föräldraförsäkring. Enligt avgående centerledaren Maud Olofsson hindrar föräldraförsäkringen invandrarkvinnor från att komma in på arbetsmarknaden.

För invandrarkvinnor måste försäkringen kortas, säger Olofsson.

– Man måste dra ner antalet dagar. Om man har några barn och kommer så kan det ge ganska många dagar och det innebär att man kan bli hemarbetande under lång tid, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson hänvisar till en rapport från Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi , som hävdar att föräldraförsäkringen fungerar som en kvinnofälla för invandrade småbarnsmammor.

Därför kommer Centern att verka för en inskränkning av föräldraförsäkringen för personer som flyttar till Sverige med barn.

– Det är av flera skäl, det ena är att det är en jättestor risk att kvinnor som kommer hit låses in i hemarbete, därför att man får en alldeles för generös tilldelning av föräldradagar. Det hindrar många barn från att gå i förskola och lära känna andra barn.Och det kan också vara en ursäkt för att inte sätta in åtgärder och stöd för att kvinnor ska kunna komma ut på arbetsmarknaden, säger Maud Olofsson.

När jämställdhetsminister Nyamko Sabuni förra året kom med ett liknande förslag möttes hon av hård kritik och anklagades för att vilja diskriminera föräldrar som inte är svenskfödda.

Även Sabunis partiledare Jan Björklund tog avstånd från tanken. Men Maud Olofsson tycker att det finns skäl att särbehandla inflyttade föräldrar.

– Jag tycker att det är ett problem att man inte kommer in i det svenska samhället, säger Maud Olofsson.

Cissi | Vad tycker du? Kommentera i artikeln

C utgår alltså ifrån att invandrade mammor inte vill arbeta, medan infödda mammor erhållandes vårdbidrag istället vill .... värna familjen??

Hör Maud Olofsson i Ekots lördagsintervju

#text=4554290#nu lämnar partiledarskapet har Centern ungefär samma svaga stöd som när hon tillträdde. Hör hennes egna tankar om var partiet står i Ekots lördagsintervju.

Tomas Ramberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.